Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar üzerine her yıl yüzlerce klinik araştırma yapılmasına rağmen, hastaların gereksinimleri ile tedavi programlarının sundukları arasında halen önemli farklar bulunmaktadır. Klinik araştırma verilerinden en uygun biçimde faydalanarak, hastaların karşılanamayan gereksinimlerini en aza indirmeye çalışmak tüm ruh sağlığı çalışanlarının öncelikli hedefi olarak durmaktadır.
Türkiye Psikiyatri Derneği, Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklar Çalışma Biriminin ilk kitabı olan Şizofreni Tedavi Kılavuzunu 2005 yılında yayınlandı ve bu kitap 2010 yılında güncellenerek ikinci baskısı yapıldı. Çalışma Birimi, 2007 yılında ikinci kitabı olan Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklar adlı bir kaynak kitap yayınladı. Bu kitap hedefine ulaşarak pek çok yabancı kökenli kaynağın arasında kendisine yer buldu ve psikiyatri uzmanları ve uzmanlık öğrencilerinin kullandığı bir başvuru kaynağı oldu. Temel Kitap niteliği taşıyan 2. Baskısı 2018 yılında okuyucuya sunuldu. Kitabımızla ilgili aldığımız olumlu geri bildirimleri okuyucuların yoğun ilgisi de destekledi ve kısa sürede tükendi. Bu nedenle yeni baskısını yapma gerekliliği ortaya çıktı. Kitabımızın bölüm yazarlarıyla tekrar iletişime geçerek bazı bölümlerin gözden geçirilmesi ve gerekli güncellemelerin yapılması konusunda katkılarını aldık. Ayrıca bu baskıda bir önceki baskıda eksikliğini fark ettiğimiz bir bölümü ekledik.
Kitabın bu zenginleştirilerek güncellenmiş yeni baskısında şizofreni ve psikozun ne olduğu, görünümü, muayeneden laboratuvar incelemelere dek belirti ve bulguları, gidişi, tanı ve ayırıcı tanısı, nedenleri ve tarihsel yaklaşımlar farklı yönleriyle aktarıldı. Aynı zamanda hastalığın bireysel, ailesel, toplumsal, yasal, ekonomik ve elbette biyolojik boyutları irdelendi. Tedavide günümüzde varılan nokta göz önünde bulundurularak, yalnızca ilaç ve diğer biyolojik tedavi yöntemleriyle sınırlı kalınmayıp farklı psikososyal tedavi yöntemleri de kitabın kapsamına alındı. Bu bağlamda okurun şizofreni ve psikotik bozukluklar ile ilişkili olarak değişik alanlardaki sorularına yanıt verebilecek temel bir başvuru kitabı oluşturulmaya çalışıldı.
Türkiye Psikiyatri Derneği Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklar Çalışma Birimi üyeleri tarafından hazırlanan bu kitap, kapsamlı içeriği ile bu alanda dilimizde yayınlanmış ilk ve tek kitaptır. Her bölüm alanında deneyimli klinisyen ve araştırmacılar tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm ruh sağlığı çalışanları ile hastalarımız için bugüne kadar şizofreni alanında sağlanan gelişmelerden en uygun biçimde yararlanmalarını sağlayacak bir başucu kitabı olması amaçlanmıştır.
İçindekiler1. Şizofreni Kavramı: Dün, Bugün, Yarın Haldun SOYGÜR, Şahap ERKOÇ 2. Şizofrenide Belirti Örüntüsü, Klinik ve Seyir Almıla EROL, Esin Evren KILIÇASLAN 3. Psikoz ve Şizofreni Epidemiyolojisi Umut KIRLI, Tolga BİNBAY 4. Şizofrenide MuayeneLevent METE 5. Şizofrenide Kullanılan ÖlçeklerÖmer AYDEMİR 6. Ayırıcı Tanı Cem ATBAŞOĞLU 7. Şizofrenide Koruyucu Tedaviler ve Psikoz için Riskli GruplarAlp ÜÇOK 8. Şizofrenide İlk Epizod: Klinik Özellikleri ve TedavisiAlp ÜÇOK 9. Şizofrenide Eştanılı DurumlarSaygın EKER 10. Şizofreni ve BağımlılıkArtuner DEVECİ 11. Çocukluk ve Ergenlik Çağı Başlangıçlı ŞizofreniŞermin YALIN SAPMAZ, Özlem ÖNER 12. Geç Başlangıçlı ŞizofreniEylem ŞAHİN CANKURTARAN 13. Şizotipal Kişilik BozukluğuHalise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN, Bora BASKAK 14. Kısa Psikotik ve Şizofreniform BozuklukFeryal ÇAM ÇELİKEL 15. Sanrılı Bozukluk İbrahim AYLAK, A. Elif ANIL YAĞCIOĞLU, M. Kâzım YAZICI 16. Şizoafektif BozuklukAyşen ESEN-DANACI, Kuzeymen BALIKÇI, Orkun AYDIN 17. KatatoniM. Kâzım YAZICI 18. Şizofreni GenetiğiMeram Can SAKA 19. Şizofrenide Olaya İlişkin PotansiyellerMüge DEVRİM-ÜÇOK 20. Şizofrenide NörogörüntülemeIrmak POLAT, Ali Saffet GÖNÜL 21. Şizofreninin Nörogelişimsel KökenleriUmut KIRLI, Özge AKGÜL, Köksal ALPTEKİN 22. Şizofreninin Biyokimyası (Dopamin ve Diğerleri)Umut Kırlı, Özge AKGÜL, Köksal ALPTEKİN 23. Şizofreni ve Bilişsel İşlevBerna Binnur AKDEDE 24. Şizofrenide Sosyal Biliş ve MetabilişKuzeymen BALIKÇI, Orkun AYDIN, Ayşen ESEN-DANACI 25. Şizofrenide Hayvan Modelleri Tayfun UZBAY 26. Şizofrenide EndofenotiplerOrkun AYDIN, Kuzeymen BALIKÇI, Ayşen ESEN-DANACI 27. Şizofrenide İlaç TedavileriMeram Can SAKA 28. Antipsikotik İlaçların Nörolojik, Kardiyolojik, Hematolojik, Endokrinolojik ve Antikolinerjik Yan EtkileriBerker DUMAN, Meram Can SAKA, Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN, E. Cem ATBAŞOĞLU 29. Antipsikotik İlaçların Metabolik Yan EtkileriSemra ULUSOY KAYMAK, Esra KABADAYI ŞAHİN 30. Tedaviye Uyumsuzluğu Değerlendirme ve Baş Etme Ömer BÖKE, Selçuk ÖZDİN 31. Şizofreni Elektrokonvulzif Tedavi ve Diğer Beyin Uyarım TedavileriŞ. Can GÜREL, A. Elif ANIL YAĞCIOĞLU 32. Şizofrenide Tedaviye DirençA. Elif ANIL YAĞCIOĞLU, Ş. Can GÜREL 33. PsikoeğitimBora BAŞKAK, Nilay SEDES BAŞKAK, Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN 34. Şizofrenide Toplumsal Beceri Eğitimi Mustafa YILDIZ 35. Şizofrenide Bilişsel Onarım Terapisi Bernis SÜTÇÜBAŞI KAYA, Betül KOÇARSLAN, Cumhur TAŞ 36. Psikotik Bozuklukların Bilişsel Modeli ve Bilişsel Davranışçı TedavisiYasir ŞAFAK, M. Hakan TÜRKÇAPAR 37. Şizofrenide Destekleyici PsikoterapiAlmıla EROL 38. Şizofreni ve Grup Tedavileri Aslı SARANDÖL 39. Toplum Temelli Ruh Sağlığı HizmetleriBülent COŞKUN 40. Şizofrenide Aileye Yönelik Girişimler Leyla GÜLSEREN 41. Şizofreninin Yasal Yönleri ve Hasta Hakları-Haklar ve kazanımlarMustafa SERCAN 42. Şizofreni ve ŞiddetM. Melih BİLGİ, Ali Saffet GÖNÜL 43. Şizofreninin Ekonomik Yükü Mustafa YILDIZ, Aysel İNCEDERE |